Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Japán konyha

2011.11.16

 

A Japán konyha hét alappillére:
 
-          első: hal
-          második: zöldség
-          harmadik: rizs
-          negyedik: szója
-          ötödik: tészta
-          hatodik: tea
-          hetedik: gyümölcs
 
 
Japán konyha tartozékai:
 
Felszerelés:
- különböző méretű bögrék: öntött vasból, rézből, lakkozott, cserép-, vagy rozsdamentes acél
- serpenyők különböző méretben
- párolóedény
- szűrő
- zöldségszeletelő, reszelő és/vagy préselő
- univerzális kés
- zöldségszeletelő kés
- vágódeszka
- fa- vagy gumi szedőlapát
- merőkanál
- habverő
- csipesz
- merőkanál és csésze
- konyhai szeletelő
- lapos fakanál
- keverőtálak
- szita
- robotgép
- rizsfőző gép
- wok
 
Edények:
-          kínáló tányérok, tálak és fatálak
-          hely a tálaknak és tányéroknak
-          fűszeres- kínáló-, és mártásnak való edények
-          teáskanna, csészék és bögrék
-          japán teáskészlet: teáskanna, csészék és csészealjak
-          japán vagy ázsiai stílusú étkészlet
-          egy 5-8 cm magas kerámia- vagy cseréptartó a szójaszósznak
-          egy kicsit nagyobb kerámia- vagy cseréptartó tempurának és más szószoknak
-          különböző tálalótányérok, tálak és fatálak
-          rizsestál
-          levesestál
-          2 vagy 3 db 8-13 cm átmérőjű tál
-          2 vagy 3 db 8-13 cm átmérőjű és 3-8 cm mély tálka
-          2 db kocka vagy téglalap alakú tányér
-          3 db 5-8 cm átmérőjű fűszerestálka
-          Forró metéltnek való tál
-          Hideg metéltnek való tálca bambuszszűrővel
-          Mártásoscsésze
-          Evőpűálcikák és evőpálcatartó
 
Hozzávalók és fűszerek:
-          cukor, só
-          bors
-          gyömbérgumó
-          bonitopehely
-          daikon japán jégcsapretek
-          japán teák
-          japán rövid szemű rizs
-          mirin (főzéshez használatos rizsbor)
-          miso (fermentált szójababpüré)
-          metéltek: soba (hajdinametélt), vagy udon (vastag, fehér lisztből készült metélt)
-          olajak (repceolaj, szezámolaj)
-          rizsecet
-          szaké
-          tengeri zöldségek: hijiki, kombu, konbu vagy kobu és nori alga
-          szezámmag
-          shiso (kínai bazsalikom)
-          szójaszósz
-          tofu
-          wasabi (japán vízitorma)