Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanítás után

2011.11.16

Ezt az időszakot hívják houkagonak, ilyenkor lehet kérdezni a tanároktól ha valamit nem értettünk meg és ők készségesen elmagyaráznak bármit amit kérdeznek a diákok, valamint kezdődik az iskolai klubélet. A diákok nagy része legalább egy iskolai klub tagja. A klubokat két részre lehet osztani: kulturális és sport klubok.
A sport klubok gyakorlatilag minden délután tartanak edzést kivéve a kulturális klubok napját. Egy átlagos iskolában is elég sok fajta sport klub van: baseball, foci, softball, tenisz, tollaslabda, harcművészetek, kosárlabda, asztalitenisz, röplabda. Hogy legyen verseny élménye a diákoknak a különböző iskolák sportklubjai gyakran összecsapnak, sőt nyáron országos versenyeket is rendeznek, amik közül a legnépszerűbb a középiskolás baseball bajnokság amit TV-ben is szoktak közvetíteni, így a sportkluboknak nyáron sem áll meg az élet, gyakorlatilag olyan sűrűn járnak iskolába mintha nem is lenne szünet, persze ez nem kötelező csak ajánlott.
A kulturális klubok általában hetente egyszer tartanak foglalkozást. Ez a kategória az összes többi klubot tartalmazza ami a sportból kimaradt: önkéntes munkák, shodo, hangszerek, dráma, teaszertartás, mangarajzolás, számítógép, fényképezés, angol, iskolaújság, irodalom, környezetvédelem stb. Ezek a klubok a szeptemberi Iskola fesztiválok idején mutathatják meg társaiknak és a látogatóknak, hogy mivel is ütik el az idejüket hetente egyszer tanítás után. Erre úgy készülnek külön fel, hogy nyári szünetben ők is sokkal intenzívebben foglalkoznak az elkövetkezendő előadással, tehát ők is elég gyakran bejárnak.
Ezeket a klubokat általában az iskolai tanárok tartják, ha meg valamihez nem lenne eléggé képzett tanár akkor külső embert fogadnak fel. A mivel az iskolai klub nagyon hasznos délutáni elfoglaltság és ráadásul ingyen van, ezért ez is egy nem kötelező, de mindenkinek ajánlott tevékenység, nagyon ritka hogy egy diák egynek se tagja. Amúgy tényleg jók is nagyon ezek a klubok, már csak azért is mert nagyon jó kis közösségeket hoznak létre.