Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ha apu/anyu iszik v. kábítószerezik?

2012.06.15

 Apu azt mondta, hogy elmegy megjavítani a kocsit, de egész nap nem jelentkezett. Anyu próbálta hívni, de nem vette föl. Kicsivel később láttam anyuci arcán, hogy kezd nagyon aggódni, és készült elmenni itthonról. -Megyek, megnézem, mi van apáddal -mondta. Aztán anyu hazajött, de egyedül. 

-Apa nem volt ott, ugye? -kérdeztem.

  -Nem. -válaszolta.

Ekkor már tudtam, hogy apu újra elővette a régi trükkjeit. Minden ugyanúgy történt, mint legutóbb. Apa kábítószerezik. Mire hazajött, anya és én idegileg már teljesen kivoltunk. Másnap tudomást sem vettem apuról, ami miatt nagyon rosszul éreztem magam”

 (Karesz 38 éves)

  

Fiatalok milliói viszelnek el hasonló megpróbáltatásokat naponta azért, mert az apukájuk/anyukájuk iszik/kábítószerezik. Ha ez nálatok is így van, akkor talán szégyenkezel, tehetetlennek érzed magad, vagy akár mér mérges is vagy.

Marika apukája pölö mások előtt nagyon kedvesnek tűnt, de titokban alkoholista volt, és otthon káromkodott meg erőszakoskodott a családjával. „Mikor még gyerek voltam, odajöttek hozzám, és azt mondták, hogy milyen

csodálatos apukád van, meg hogy milyen szerencsés vagy” -nosztalgiázik Marika.  Hogyan viselheted el, ha apukád/anyukád iszik/kábítószerezik?

Mi áll a függőség hátterében?

 

Először is segítségedre lehet, ha átlátod egy kicsit apukád problémáját. „Az értelmes ember bölcs útmutatásra tesz szert”. Segíthet hát, ha tudod, hogy mit jelent a függőség, kikből lesz alkohlista/drogfüggő és miért.

Jó, ha tudod pölö, hogy egy alkoholista nemcsak 1 alkalommal iszik többet a kelleténél, hanem idült alkoholbeteg. Az alkoholistát megszállottan csak az ital érdekli, és ha hozzájut, nem tudja abbahagyni az ivát. A függősége súlyos családi, munkahelyi és egészségi problémákat okoz.

 

Bár néhányan hajlamosak lehetnek az alkoholizmusra, úgy tűnik, lélektani tényezőjüket is számításba kell venni.

Tudom, hogy még érhetnek kellemetlenségek a jövőben a szüleim miatt, de azt is tudom, ha Istenre támaszkodok, ő erőt ad ahhoz, hogy elviseljem”  

(Marcipán 38 éves)

  

Sok alkoholista gyűlöli magát. Nem egy közülük maga is olyan családban nőtt fel, ahol a szülők iszákosak voltak. Az ivás talán tompítja a gyerekkorban szerzett érzelmi sebek okozta fájdalmukat. A kábítószer-függőség hátterében is hasonló okok áll6nak.

Persze az ivás vagy a drogozás csak tetézi az illető problémáit; még inkább eltorzul tőle a gondolkodása és a lelkivilága. Ezért apukádnak komoly szakorvosi segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy fel tudjon hagyni a függőségével.

Adj lejjebb az elvárásaidból

Bár attól a probléma még nem fog megoldódni, hogy megérted, miért viselkedik így apukád. Viszont, ha van némi ismereted a függőségről, akkor talán megértőbb tudsz lenni vele.

Elvárnád pölö az apukádtól, hogy focizzon veled, ha el lenne törve a lába? És ha tudnád, hogy a saját buta hibájából sérült meg? Biztosan csalódott lennél. De elfogadnád, hogy amíg nem gyógyul meg a lába, nemigen tud veled játszani. Ha ezt megérted, akkor nem lesznek olyan magasak az elvárásaid.

Ahhoz, hogy tiszteld a szüleidet, nem kell, hogy mindig helyeseld is a viselkedésüket.”

Ha úgy tekintesz apukád függőségére, mint egy sérülésre, ami korlátokat szab neki, akkor könnyebb lesz lejjebb adnod az elvárásaidból.

Ugyanez a helyzet egy alkoholista/kábítószeres szülővel. Az ilyen szülőknek eltorzult a gondolkodása, és az érzelemvilága is sérült. Igaz a „sérülést” saját magának köszönheti. És jogos, ha neheztelsz rá az ostoba viselkedésése miatt. Amíg azonban nem kér segítséget, hogy fel tudjon hagyni a függőségével, nem nagyon lesz képes törődni veled. Ha úgy tekintesz a függőségre, mint egy sérülésre, ami korlátokat szab neki, akkor könnyebb lesz lejjebb adnod az elvárásaidból.

Mit tehetsz? 

Ne érezd magad felelősnek! Csakis az apukád felelős a tetteiért. „Ki-ki a saját felelőssége terhét fogja hordozni.” Nem a te kötelességed meggyógyítani őt, és az sem, hogy megvédd a függősége következményeitől. Nem kell pölö hazudoznod miatta a főnökének, vagy nem kell elcipelned a bejárati ajtó elől, ha ott fexik részegen.

Buzdítsd arra, hogy kérjen segítséget!

Az ember éleslátáa fékezi haragját”

 

Apukádnak talán az a legnehezebb, hogy elismerje a függőségét. Amikor józan és nyugodt, anyukád elmagyarázhatná neki, hogy a család min megy keresztül a függősége miatt, és hogy mit kellene másképp tennie.

 

Ezenkívül, a függőségben szenvedő szülő jól tenné, ha leírná a válaszait ezekre a kérdésekre.: Mi lesz velem és a családommal, ha ezt így folytatom tovább? Mi lenne az eredménye, ha leszoknék? Mit kell tennem, hogy segítséget kapjak?

 A „tisztelni” szó jelentheti azt is, hogy az ember elismeri a törvényesen kinevezett hatalmat. Tehát ahhoz, hogy tiszteld a szüleidet, nem kell, hogy mindig helyeseld is a viselkedésüket.

Ha kezd elmérgesedni a helyzet, menj el. „Távozz, még mielőtt kitör a veszekedés.” Ne tedd ki magad veszélynek azzal, hogy belefolysz a veszekedésbe. Ha lehetséges, menj a szobádba, vagy menj el valamelyik barátodhoz. Ha félő, hogy a veszekedés erőszakba fog torkollni, talán segítséget kell kérned.

 

Fogadd el az érzéseidet. Egyes fiatalok bűntudatot éreznek azért, mert neheztelnek a függőségben szenvedő szülőre. Pedig egy bizonyos fokú neheztelés teljesen normális, különösen  ha a függőség miatt nem kapod meg azt a szeretetet és törődést, amelyre szükséged van.

 

Ahelyett, hogy a szüleidet gyűlölnéd, inkább a helytelen tetteik iránt érezz egészséges gyűlöletet.

 


Igaz, hogy tisztelned kell a szüleidet. A „tisztelet” azonban azt jelenti, hogy elismered a szülői tekintélyt – nem pedig azt, hogy helyesled a függőséget. „Szeretetetek képmutatástól mentes legyen. Irtózzatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz.” És nem vagy rossz ember, csak mert undorodsz apukád szokásától. Végtére is az ivás és a kábítószerezés csakugyan visszataszító! „Kinek jaj? Kinek kellemetlenség? Kinek viszálykodások? Kinek aggodalom? Kinek vannak sebei ok nélkül? Kinek vannak elhomályosult szemei? A bor mellett időzőknek, akik mennek, hogy kevert bort keressenek. Ne nézd a bort, mint vöröslik, mint gyöngyözik a pohárban könnyen csúszik az. Végül megmar, mint a kígyó, mérget ereszt, mint a vipera. Szemeid különös dolgokat fogna látni és szíved romlott dolgokat beszél. És bizony olyan lesz, mint aki a tenger közepén fekszik, sőt, mint aki az árbóckosárban fekszik. „Ütöttek, nem betegedtem bele, megvertek, de én nem is tudtam róla. Mikor ébredek már fel? Újra megkeresem azt.”
 

Találj magadnak építő társaságot 

Ha otthon kaotikus állapotok vannak, lehet, hogy egy idő után már nem is tudod, mi a normális. Ezért fontos olyanok társaságát keresned, akik egészségesek szellemileg/lelkileg és érzelmileg. Az otthoni körülményeket talán nem tudod befolyásolni, de azt igen, hogy hogyan hassanak rád. Ahelyett, hogy apukádat próbálnád megváltoztatni, összpontosíts a saját tetteidre.

„Folyton munkáljátok megmentéseteket.” Ha így teszel, megőrizheted a pozitív szemléletmódodat, és még apukádat is ösztönözheted vele arra, hogy kérjen segítséget.

 

 

Te mit gondolsz?!
 

Milyen okokból válnak néhányan alkohol/kábítószerfüggővé?

Miért nem te vagy a felelős apukád/anyukád függőségéért?

Mi az, amit a jelenlegi helyzetedben befolyásolni tudsz, és hogyan? 
 Prüntyi

 
 
 

 

 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.