Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány tipp, amiért nem alszol eleget

2012.01.28
  • 1. Túl sok koffeint iszol.

A kávé, a kóla és a tea segít reggel, hogy magadhoz térj, de a túl sok koffein több kárt csinál, mint hasznot. Felpörget, gyorsítja a szívverést és nyugtalanná tesz, tehát lefekvés előtt nyolc órával semmi esetre se fogyassz semmilyen koffeintartalmú italt. Nó kévé, nó fekete és zöld tea, nókóla és felejtsd el a forró csokit is.

  • 2. Sokáig maradsz fent hét közben és sokáig alszol hétvégenként.

A belső órádat alaposan összezavarja rendszertelen napirended, ezért a szakértők arra biztatnak, lehetőleg a hét minden napján ugyanbban az időben feküdj le: akkor is, ha korán kell kelned másnap, és akkor is, ha akár délután ötig alhatnál. A rendszeres napirend - különös tekintettel az alvásra - a migrén és a fejfájás kockázatát is csökkenti.

  • 3. Nem tudsz lekattanni a technikai eszközökről.

Meglehetősen ártalmatlan időtöltésnek tűnik, hogy pasiddal a pamlagon összebújva nézzétek végig kedvenc szappanoperátokat vagy hogy minden kedvenc blogot és mailt csekkolj lefekvés előtt, de a tanulmányok szerint az ilyesfajta esti tevékenység nehezebbé teszi az elszunnyadást és nyugtalan álmokhoz vezet. A legjobb, ha lefekvés előtt közvetlenül a fürdőkádban relaxálsz picit a habok között vagy egy pohár forró tejet veszel magadhoz a fotelben pihengetve. Jó ötlet az is, ha csak egy régi, kedvenc könyvedből olvasgatsz pár sort, amíg el nem álmosodsz, a maileket azonban hagyd a csudába.

 

  • 4. Nem mozogsz eleget.

A dokik szerint jót tesz, ha mozogsz picit szunya előtt: így megszabadulsz a fölösleges energiáidtól - ha egyáltalán még maradt ilyen estére - és kellemes fizikai fáradtsággal dőlsz ágyba. Vigyázz, a szellemi kimerülés nem pótolja a fizikai fáradtságot - és vica versa -, ezért van az, hogy sokszor hullafáradtan sem tudsz álomba merülni.

 

  • 5. Túl világos vagy zajos a szobád.

Sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet az ablakok megfelelő árnyékolásának, pedig még ha el is alszol félhomályban vagy világosban, a szervezeted álmodban is érzékeli a fényeket, ezért akár többször is felriadsz éjszaka. Az érdekes és egyben veszélyes az, hogy ezekre a szunyamegszakításokra sokszor nem is emlékszel, egyszerűen csak fáradt és ideges vagy másnap. Lényeg: gondoskodj a megfelelő függönyről vagy redőnyről a hálószobádban!

 

  • 6. Túl sokat iszol.

Egy pohár bor hébe-hóba nem árt, egy sör kimondottan ellazít... de a túl sok alkohol már kimondottan ellensége az álommanóknak. Nem helyes az sem, ha túl sok egyéb folyadékot töltesz magadba, hiszen van-e szörnyűbb a hajnali vécé-kommandóknál? A legjobb, ha éjjelre az ágyad mellé készítesz egy kis pohár vizet, ha mégis megszomjaznál, de soha nem iszod meg az egészet, hogy ne kelljen toalettre mászkálnod. A teát pedig az előbbi ok miatt abszolút szkippeld szunya előtt.

 

  • 7. Stresszes időket élsz meg, pörög az agyad.

A klasszikus szetting: lefekszel korán, hogy másnap mindent el tudj intézni, ami fontos... aminek szinte mindig az a vége, hogy az agyad tovább pörög mindazon, amit csinálnod kellene és ahogy csinálnád. Ha megoldatlan problémákkal és elintézetlen ügyekkel homlokodon fekszel le aludni, forgolódás és átizzadt lepedő a sztori vége, így jobb, ha szunya előtt kiírod vagy kibeszéled magadból a dolgokat. Erre jó a napló vagy egy jóbarát: így megkönnyebbülten fekszel le és éjjel az agyad ösztönösen nyitott marad a további kreatív lehetőségekre.